Имаш въпроси?
0894 856364

Меню
Меню
Колаген - видове и ползи

29.05.2022 20:27:33

Колаген - видове и ползи

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Поради голямото количество на това вещество се дължи и неговата значимост на здравето ни. Неговата фиброподобна структура се използва за създаване на съединителна тъкан. Както подсказва името, тя свързва други тъкани и е основен компонент на костите, кожата, мускулите, сухожилията и хрущялите. Така този протеин допринася за здравината и еластичността на тъканите, способни да издържат на разтягане.

Тялото произвежда поне 16 типа колаген. Четирите основни са тип 1, 2, 3 и 4. Тип 1 представлява 90% от това вещество в тялото и осигурява структура на кожата, костите, сухожилията и зъбите. Тип 2 се намира в еластичния хрущял, който омекотява ставите. Тип 3 поддържа структурата на мускулите, органите и артериите и не на последно място тип 4, който се намира в слоевете на кожата и помага при филтриране. Дори и една малка част от разнообразието на този протеин в тялото, тези четири типа са доказателство за важната му роля за човешкото здраве.

С напредването на възрастта обаче тялото произвежда все по-малко и по-нискокачествени количества от това вещество. Тогава на помощ идват колагеновите добавки, които обикновено са на прах, капсули или под формата на течни добавки. Те съдържат аминокиселини - градивните елементи на протеина. В някои биват добавени и други хранителни добавки, свързани със здравата кожа и коса, като Витамин С, Биотин или Цинк.

Ползи за кожата

Колагенът е основен компонент на кожата, който осигурява укрепването, повишаването на еластичността и хидратацията й. Напредването на възрастта и съответно спадането на количествата произведен колаген в тялото водят до суха кожа и образуване на бръчки. Но темповете на този естествен биологичен процес могат да бъдат забавени. Доказано е, че колагеновите добавки и пептиди могат да допринесат за една по-еластична и хидратирана кожа, без наличието на бръчки. Именно здравето на кожата е най-добре проучената полза от приема на този протеин.

В Journal of Drugs in Dermatology изследователи анализират резултатите на повече от 800 пациенти, които приемат до 10 грама от веществото на ден с цел подобряване на здравето на кожата. Доказано е, че добавките, дори и само 10 грама на ден, спомагат за производството и поддържането на веществото в кожата.

В друго популярно проучване ефектът на колагеновите добавки отново бил удивителен.  Жени и мъже на възраст от 40 до 60 приемали 10000 милиграма колагенов пептид дневно в продължение на 12 седмици.

Резултатите показват значително подобрена хидратация на кожата още след 6 седмици прием. След 12 седмици са отчетени също намаляване на бръчките и повишаване на еластичността на кожата.

Безспорно ползите на колагеновите добавки за една значително по-красива и здрава кожа са огромни, благодарение на възможността им да стимулират производството на това вещество в тялото.

Ползи за ставите

Колагенът представлява една трета от костната структура, което го прави значително по-важен дори и от калция за здравината на костите. Той допринася за целостта на хрущяла, гуменоподобната тъкан, която защитава ставите и осигурява естествена възглавница между костите.

Тъй като количеството на веществото в тялото намалява с възрастта, рискът от дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит се увеличава. Данни от проучвания показват, че приемът на чист колаген за стави може да помогне при симптоми на болки в ставите. Полезният протеин оказва влияние върху поддържането на съединителната тъкан и подобряването на болките в ставите след тренировка.

Проучване, проведено от Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, установява, че атлети с болки в коленете, които приемат 5 g хидролизиран колаген дневно в продължение на 12 седмици, имат по-малко болки в ставите по време на и след тренировка в сравнение с групата, приемаща плацебо (фалшив разтвор). Именно тази добавка, за която ще разберете по-нататък в статията, възстановява хрущяла и също така има противовъзпалителен ефект.

Още една полза от приема на това вещество е подобряването на костното здраве. Костната минерална плътност намалява с напредването на възрастта. В проучване върху хора на средна възраст, участниците, които приемали колагенови пептиди в продължение на една година, повишили плътността на костите си. Този резултат е наблюдаван, тъй като приетото вещество забавя костната загуба, като стимулира производството на костна тъкан.

За какво друго помага?

Увеличава мускулната маса

Около 10 процента от мускулния състав е колаген, което го прави важен компонент на скелетните мускули. Колагеновите добавки, комбинирани с редовни физически упражнения, могат да увеличават мускулната маса и да доведат до укрепване на мускулите. 

В 12-седмично проучване активно спортуващи млади хора приемали 15 грама колаген, докато участват в ежедневна тренировъчна програма. В сравнение с мъжете, които тренират, но не приемат веществото, те са натрупали значително повече мускулна маса и сила. Причината е, че допълнителният прием на това вещество насърчава синтеза на мускулни протеини, креатин и стимулира мускулния растеж след тренировка.

Стимулира сърдечното здраве

Още една полза от приема на колагенови добавки - хапчета или прахчета, е здравето на сърцето. Това вещество укрепва структурата на артериите, кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето до останалата част на тялото. Без достатъчно количество на полезния протеин артериите могат да станат по-малко гъвкави и еластични, което може да доведе до атеросклероза - заболяване, характеризиращо се със стесняване на артериите. Това състояние може да доведе до инфаркт или инсулт.

Приемани редовно, колагеновите добавки също така подобряват нивата на "добрия" (HDL) холестерол. За пояснение, високите нива на HDL намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест.

Благоприятства за здравето на храносмилателната система

Полезният протеин е част и от съединителната тъкан, която изгражда дебелото черво и стомашно-чревния тракт. Поради тази причина поддържането на добри нива на това вещество в храносмилателната система е от голямо значение. При много чревни заболявания, като това на раздразненото черво, често пациентите страдат от дисбаланс между образуването и разграждането на колагеновите влакна и също така намалени серумни нива на колаген тип 4. Чрез приема на добавки ще помогнете за коригирането на дефицита на този протеин в тялото Ви.

Това вещество също подпомага за растежа на по-гъста коса и по-здрави нокти.

Какъв колаген да пия?

С популяризирането на хранителните добавки на пазара се разпространи и течният колаген. Той има много предимства - от подобряване на еластичността и хидратацията на кожата, укрепване на ставите и костната тъкан до хармонизиране на чревното здраве. Колагеновите пептиди в тези напитки се усвояват под формата на по-малки молекули и след това се абсорбират в червата. Доказано е, че едва един час след поглъщане се появяват в кръвта. Изследванията показват, че тези абсорбирани пептиди достигат бързо до съединителната тъкан и могат да се задържат там до две седмици, оказвайки благоприятните си ефекти. Но тук идва и въпросът кой тип колаген да приемам?

Тип 1

Това е най-разпространеният тип в тялото, който се намира в кожата, кръвоносните съдове и други тъкани. Неговата най-важна функция е поддържането на нивата на колаген в кожата, косата и ноктите.

Нивата на тип 1 започват да намаляват около 25-годишна възраст.

Тъй като е толкова разпространен в съединителните тъкани, намаляването на този тип протеин може да се наблюдава, когато кожата започне да увисва, появяват се фини линии, ноктите стават чупливи и косата става тънка. Тип 1 обаче не е само вещество, свързано с красотата. Освен това е основен компонент на сухожилията, органите и костите. Това го прави жизненоважен компонент на всяка диета или уелнес рутина. В повечето случаи колаген тип I в напитките и добавките са набавени от крави. Но може да дойде и от мембрани на яйчени черупки, прасета, риба и други източници. Освен това популярните колагенови пептиди са предимно съставени от тип 1.

Тип 2

Друг често срещан тип протеин, който се намира в добавките, е тип 2. Въпреки че е по-малко разпространен в тялото от тип I, той също е изключително важен, тъй като е основният компонент на хрущялите и е здравословен за скелетната система. Препоръчително е за активните хора, които трябва да разчитат на ставите си, да се възползват от включването на колаген тип 2 в диетата си. Този вид протеин се използва и при остеоартрит и други видове болки в ставите и мускулите. Приеман редовно, той кара тялото да произвежда химикали, които се борят с болката и подуването. Често колаген тип 2, открит в добавките, се извлича от пилета, както и от телета.

Тип 3

Той също се намира в жизненоважната протеинова линия на колагеновите продукти. Тип 3 обикновено се среща в ретикуларните влакна, като например в костния мозък. Полезен е за по-здрави нокти и по-гъста коса.

Какво представлява хидролизиран колаген?

Известен също като колагенов пептид, този вид протеин е хидролизиран, за да разруши протеиновата структура – ​​това означава, че може да се абсорбира по-лесно от тъканите и по този начин става по-биодостъпен. Приети в тялото,  пептидите се натрупват в кожата и хрущяла. Поради тази причина те се използват против стареене на кожата. Друга тяхна функция е предотвратяването на остеопороза, чупливи нокти, отпусната и дехидратирана кожа и слаби кости. Предимството на хидролизирания колаген пред други добавки е, че веществото вече е разградено на по-лесно разтворими аминокиселини, което подпомага за по-бързото усвояване на протеина в тялото и по-бързата поява на желаните резултати.

Заключение

Удивително е, че вещество, открито в костите и кожата, може да се превърне в необходимата добавка за всеки физически активен човек. Но този факт никак не е изненадващ. Това вещество играе важна роля в изграждането и поддържането на много тъкани - от костите и хрущялите до кожата, косата, очите и храносмилателната система. Консумирайки храни, богати на този протеин, или приемайки колагенови добавки, Вие стимулирате тялото си да произвежда повече от това полезно вещество. Така ще усетите как кожата Ви възстановява еластичността и нежността си, как болките в ставите намаляват, как ноктите и косата Ви укрепват. А това са само видимите ефекти. Тези, на които само тялото Ви ще се наслади, са по-здравите храносмилателна и сърдечно-съдова система. 

Ако се нуждаете от висококачествени колагенови хранителни добавки, посетете нашият онлайн магазин тук.

Източници

Collagen — What Is It and What Is It Good For?

8 Potential Benefits of Collagen | Everyday Health

Hydrolyzed Collagen: What It Is, Health Benefits, Use

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Добавки

Добавки

Колаген - видове и ползи

Колаген | Ползи от Колагена

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Поради голямото количество на това вещество се дължи и неговата зн Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Поради голямото количество на това вещество се дължи и неговата зн 2022-05-29T20:28:27+03:00 Колаген - видове и ползи

<h2><strong>Какво представлява колагенът?</strong></h2> <p>Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Поради голямото количество на това вещество се дължи и неговата значимост на здравето ни. Неговата фиброподобна структура се използва за създаване на съединителна тъкан. Както подсказва името, тя свързва други тъкани и е основен компонент на костите, кожата, мускулите, сухожилията и хрущялите. Така този протеин допринася за здравината и еластичността на тъканите, способни да издържат на разтягане.</p> <p>Тялото произвежда поне 16 типа колаген. Четирите основни са тип 1, 2, 3 и 4. Тип 1 представлява 90% от това вещество в тялото и осигурява структура на кожата, костите, сухожилията и зъбите. Тип 2 се намира в еластичния хрущял, който омекотява ставите. Тип 3 поддържа структурата на мускулите, органите и артериите и не на последно място тип 4, който се намира в слоевете на кожата и помага при филтриране. Дори и една малка част от разнообразието на този протеин в тялото, тези четири типа са доказателство за важната му роля за човешкото здраве.</p> <p>С напредването на възрастта обаче тялото произвежда все по-малко и по-нискокачествени количества от това вещество. Тогава на помощ идват <span><a href="https://pompai.com/category/collagen">колагеновите добавки</a></span>, които обикновено са на прах, капсули или под формата на течни добавки. Те съдържат аминокиселини - градивните елементи на протеина. В някои биват добавени и други хранителни добавки, свързани със здравата кожа и коса, като <a href="https://pompai.com/category/vitamin-c">Витамин С</a>, <a href="https://pompai.com/category/vitamin-b-7-biotin">Биотин</a> или <a href="https://pompai.com/category/zinc">Цинк</a>.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/1-6293abc906c62.jpg" /></p> <h2><strong>Ползи за кожата</strong></h2> <p>Колагенът е основен компонент на кожата, който осигурява укрепването, повишаването на еластичността и хидратацията й. Напредването на възрастта и съответно спадането на количествата произведен колаген в тялото водят до суха кожа и образуване на бръчки. Но темповете на този естествен биологичен процес могат да бъдат забавени. Доказано е, че <span><a href="https://pompai.com/category/collagen">колагеновите добавки</a></span> и пептиди могат да допринесат за една по-еластична и хидратирана кожа, без наличието на бръчки. Именно здравето на кожата е най-добре проучената полза от приема на този протеин.</p> <p>В <em>Journal of Drugs in Dermatology </em>изследователи анализират резултатите на повече от 800 пациенти, които приемат до 10 грама от веществото на ден с цел подобряване на здравето на кожата. Доказано е, че добавките, дори и само 10 грама на ден, спомагат за производството и поддържането на веществото в кожата.</p> <p>В друго популярно проучване ефектът на колагеновите добавки отново бил удивителен.&nbsp; Жени и мъже на възраст от 40 до 60 приемали 10000 милиграма колагенов пептид дневно в продължение на 12 седмици.</p> <p>Резултатите показват значително подобрена хидратация на кожата още след 6 седмици прием. След 12 седмици са отчетени също намаляване на бръчките и повишаване на еластичността на кожата.</p> <p>Безспорно ползите на <span><a href="https://pompai.com/category/collagen">колагеновите добавки</a></span> за една значително по-красива и здрава кожа са огромни, благодарение на възможността им да стимулират производството на това вещество в тялото.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/2-6293abf88eb9b.jpg" /></p> <h2><strong>Ползи за ставите</strong></h2> <p>Колагенът представлява една трета от костната структура, което го прави значително по-важен дори и от калция за здравината на костите. Той допринася за целостта на хрущяла, гуменоподобната тъкан, която защитава ставите и осигурява естествена възглавница между костите.</p> <p>Тъй като количеството на веществото в тялото намалява с възрастта, рискът от дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит се увеличава. Данни от проучвания показват, че приемът на чист колаген за стави може да помогне при симптоми на болки в ставите. Полезният протеин оказва влияние върху поддържането на съединителната тъкан и подобряването на болките в ставите след тренировка.</p> <p>Проучване, проведено от <em>Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, </em>установява, че атлети с болки в коленете, които приемат 5 g хидролизиран колаген дневно в продължение на 12 седмици, имат по-малко болки в ставите по време на и след тренировка в сравнение с групата, приемаща плацебо (фалшив разтвор). Именно тази добавка, за която ще разберете по-нататък в статията, възстановява хрущяла и също така има противовъзпалителен ефект.</p> <p>Още една полза от приема на това вещество е подобряването на костното здраве. Костната минерална плътност намалява с напредването на възрастта. В проучване върху хора на средна възраст, участниците, които приемали колагенови пептиди в продължение на една година, повишили плътността на костите си. Този резултат е наблюдаван, тъй като приетото вещество забавя костната загуба, като стимулира производството на костна тъкан.</p> <h2><strong>За какво друго помага?</strong></h2> <h3><strong>Увеличава мускулната маса</strong></h3> <p>Около 10 процента от мускулния състав е колаген, което го прави важен компонент на скелетните мускули. <span><a href="https://pompai.com/category/collagen">Колагеновите добавки</a></span>, комбинирани с редовни физически упражнения, могат да увеличават мускулната маса и да доведат до укрепване на мускулите.&nbsp;</p> <p>В 12-седмично проучване активно спортуващи млади хора приемали 15 грама колаген, докато участват в ежедневна тренировъчна програма. В сравнение с мъжете, които тренират, но не приемат веществото, те са натрупали значително повече мускулна маса и сила. Причината е, че допълнителният прием на това вещество насърчава синтеза на мускулни протеини, <span><a href="https://pompai.com/category/kreatin">креатин</a></span> и стимулира мускулния растеж след тренировка.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/3-6293abeb0ca2d.jpg" /></p> <h3><strong>Стимулира сърдечното здраве</strong></h3> <p>Още една полза от приема на колагенови добавки - хапчета или прахчета, е здравето на сърцето. Това вещество укрепва структурата на артериите, кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето до останалата част на тялото. Без достатъчно количество на полезния протеин артериите могат да станат по-малко гъвкави и еластични, което може да доведе до атеросклероза - заболяване, характеризиращо се със стесняване на артериите. Това състояние може да доведе до инфаркт или инсулт.</p> <p>Приемани редовно, колагеновите добавки също така подобряват нивата на "добрия" (HDL) холестерол. За пояснение, високите нива на HDL намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест.</p> <h3><strong>Благоприятства за здравето на храносмилателната система </strong></h3> <p>Полезният протеин е част и от съединителната тъкан, която изгражда дебелото черво и стомашно-чревния тракт. Поради тази причина поддържането на добри нива на това вещество в храносмилателната система е от голямо значение. При много чревни заболявания, като това на раздразненото черво, често пациентите страдат от дисбаланс между образуването и разграждането на колагеновите влакна и също така намалени серумни нива на колаген тип 4. Чрез приема на добавки ще помогнете за коригирането на дефицита на този протеин в тялото Ви.</p> <p>Това вещество също подпомага за растежа на по-гъста коса и по-здрави нокти.</p> <h2><strong>Какъв колаген да пия? </strong></h2> <p>С популяризирането на хранителните добавки на пазара се разпространи и течният колаген. Той има много предимства - от подобряване на еластичността и хидратацията на кожата, укрепване на ставите и костната тъкан до хармонизиране на чревното здраве. Колагеновите пептиди в тези напитки се усвояват под формата на по-малки молекули и след това се абсорбират в червата. Доказано е, че едва един час след поглъщане се появяват в кръвта. Изследванията показват, че тези абсорбирани пептиди достигат бързо до съединителната тъкан и могат да се задържат там до две седмици, оказвайки благоприятните си ефекти. Но тук идва и въпросът кой тип колаген да приемам?</p> <h3><strong>Тип 1</strong></h3> <p>Това е най-разпространеният тип в тялото, който се намира в кожата, кръвоносните съдове и други тъкани. Неговата най-важна функция е поддържането на нивата на колаген в кожата, косата и ноктите.</p> <p>Нивата на тип 1 започват да намаляват около 25-годишна възраст.</p> <p>Тъй като е толкова разпространен в съединителните тъкани, намаляването на този тип протеин може да се наблюдава, когато кожата започне да увисва, появяват се фини линии, ноктите стават чупливи и косата става тънка. Тип 1 обаче не е само вещество, свързано с красотата. Освен това е основен компонент на сухожилията, органите и костите. Това го прави жизненоважен компонент на всяка диета или уелнес рутина. В повечето случаи колаген тип I в напитките и добавките са набавени от крави. Но може да дойде и от мембрани на яйчени черупки, прасета, риба и други източници. Освен това популярните колагенови пептиди са предимно съставени от тип 1.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/4-6293ac2f56600.jpg" /></p> <h3><strong>Тип 2</strong></h3> <p>Друг често срещан тип протеин, който се намира в добавките, е тип 2. Въпреки че е по-малко разпространен в тялото от тип I, той също е изключително важен, тъй като е основният компонент на хрущялите и е здравословен за скелетната система. Препоръчително е за активните хора, които трябва да разчитат на ставите си, да се възползват от включването на колаген тип 2 в диетата си. Този вид протеин се използва и при остеоартрит и други видове болки в ставите и мускулите. Приеман редовно, той кара тялото да произвежда химикали, които се борят с болката и подуването. Често колаген тип 2, открит в добавките, се извлича от пилета, както и от телета.</p> <h3><strong>Тип 3</strong></h3> <p>Той също се намира в жизненоважната протеинова линия на колагеновите продукти. Тип 3 обикновено се среща в ретикуларните влакна, като например в костния мозък. Полезен е за по-здрави нокти и по-гъста коса.</p> <h2><strong>Какво представлява хидролизиран колаген?</strong></h2> <p>Известен също като колагенов пептид, този вид протеин е хидролизиран, за да разруши протеиновата структура &ndash; ​​това означава, че може да се абсорбира по-лесно от тъканите и по този начин става по-биодостъпен. Приети в тялото,&nbsp; пептидите се натрупват в кожата и хрущяла. Поради тази причина те се използват против стареене на кожата. Друга тяхна функция е предотвратяването на остеопороза, чупливи нокти, отпусната и дехидратирана кожа и слаби кости. Предимството на хидролизирания колаген пред други добавки е, че веществото вече е разградено на по-лесно разтворими аминокиселини, което подпомага за по-бързото усвояване на протеина в тялото и по-бързата поява на желаните резултати.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/5-6293ac755d26d.jpg" /></p> <h2><strong>Заключение</strong></h2> <p>Удивително е, че вещество, открито в костите и кожата, може да се превърне в необходимата добавка за всеки физически активен човек. Но този факт никак не е изненадващ. Това вещество играе важна роля в изграждането и поддържането на много тъкани - от костите и хрущялите до кожата, косата, очите и храносмилателната система. Консумирайки храни, богати на този протеин, или приемайки колагенови добавки, Вие стимулирате тялото си да произвежда повече от това полезно вещество. Така ще усетите как кожата Ви възстановява еластичността и нежността си, как болките в ставите намаляват, как ноктите и косата Ви укрепват. А това са само видимите ефекти. Тези, на които само тялото Ви ще се наслади, са по-здравите храносмилателна и сърдечно-съдова система.&nbsp;</p> <p>Ако се нуждаете от висококачествени колагенови хранителни добавки, посетете нашият <span><a href="https://pompai.com/category/collagen">онлайн магазин тук.</a></span></p> <h2><strong>Източници</strong></h2> <p><span><a href="https://www.healthline.com/nutrition/collagen#sources">Collagen &mdash; What Is It and What Is It Good For?</a></span></p> <p><span><a href="https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/potential-health-benefits-of-collagen-and-thing-it-cant-do/">8 Potential Benefits of Collagen | Everyday Health</a></span></p> <p><span><a href="https://www.verywellhealth.com/hydrolyzed-collagen-5082613">Hydrolyzed Collagen: What It Is, Health Benefits, Use</a></span></p>

, , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки