Меню
Меню
Истината за Стреса: Как да се справим с безпокойството?

15.05.2022 15:15:09

Истината за Стреса: Как да се справим с безпокойството?

В ежедневието често използваме термина „стрес“, за да опишем негативни ситуации. Предполага се обаче, че има разлика между еустрес, което е термин за положителен стрес, и дистрес, който се отнася до негативен такъв. 

Нека започнем, като разгледаме този феномен. Стресът е понятие, което е заложено в нашето ежедневие и лични речници. Започвайки от много ранна възраст, ние сме научени, че животът на възрастните е „стресиращ.“ Така зрелостта изисква отговорност и постижения, до които стигаме, като предизвикваме себе си и се чувстваме стресирани. Този традиционен възглед за стреса предполага, че ако не сме стресирани, не се стремим да се превърнем в най-доброто си аз. 

До 50-те години стресът не е бил обект на научно внимание. Тогава започва да се обръща повече внимание на нуждата от свободно време и се появява нарастваща критика към работата. Така, западният свят признава това състояние едва наскоро. Тъй като то влияе върху нашите умове и тела, е изключително важно да го изучаваме. 

Тук ще се опитаме да разберем повече за него и начина, по който го възприемаме и така да преценим дали всички видове са вредни за нас. Както се оказва, свързването на стреса с негативизма може да засили нашето преживяване на самия стрес.

Какво представлява дистреса (“лошия” стрес)?

Негативният стрес се нарича още и дистрес и той води до негативи за здравето. 

Голяма част от света разглежда всеки стрес като лош, вместо да гледа на него в първоначалното му значение като на „неспецифичните реакции на тялото към всяко изискване за промяна“. 

Идеята, че стресът е нездравословен и може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, тревожност и депресия се превръща в част от сегашното световно възприятие. 

С тази преобладаваща вяра, много хора са стресирани от самия стрес, което определено не е най-добрата стратегия за управлението му и справянето с него. 

“Стресът“ се е превърнал в синоним на „дистрес“, състояние на неразположение, и липса на щастие и комфорт. 

Днес хората често казват, че са „стресирани“, когато усещат живота си като хаотичен, непреодолим или трагичен. Случки като голямо и продължително натоварване, развод или злополука може да се почувстват прекалено стресиращи за разбиране. 

Вярно е: стресът тласка хората в неприятни психологически състояния, но защо? Как живеем в настоящето и да намерим вътрешен мир, когато кортизолът преминава през вените ни? Време е за по-задълбочено осъзнаване на този природен феномен. 

Идеята, че „стресът е лош“, е проблематична, ако не и вредна, за нашето здраве. Вярата играе жизненоважна роля при формирането на физиологичните реакции. Стресът може да не е „добър или лош“, но възприемането му е такова. В общ смисъл това е просто условна реакция на натоварващо събитие или иначе казано стресор. Той ни помага да оцелеем, тъй като може да повиши сетивата ни и да подобри представянето ни в дадена задача или проблем. Ако променим негативното възприятие към него, имаме потенциал да трансформираме живота си.

Какво представлява еустреса (“добрия” стрес)?

Понятието “стрес“ или “напрежение” се използва от векове във физиката, за да се обясни еластичността на метален обект и способността му да издържа „деформация“ (както например в Закона на Хук от 1958 г.). 

Към началото на 20-ти век негативните идеи за стреса са широко разпространени, до голяма степен благодарение на индустриализацията и урбанизацията, тъй като тези сили формират колективната психика на западното общество. 

През 1956 г. известният унгарски ендокринолог Ханс Селие публикува труда си „Стресът на живота“. Това заражда концепцията за стрес и стресор, за да се прави разлика между стимула и реакцията и те остават на преден план в съвременните психологически изследвания. 

Почти две десетилетия по-късно, през 1974 г., той предефинира терминологията, за да установи яснота между два различни вида: еустрес и дистрес. Комбинирайки гръцката представка eu-, (означаваща добър) със стрес, eustress става терминът, използван за дефиниране на „добър“ такъв. 

Правейки разграничение между добър (еустрес) и лош (дистрес), Селие се стреми да покаже, че стресът, макар и да е реакция на стресор, не винаги трябва да бъде свързан с негативни сценарии. 

Според Сели, еустрес всъщност има емоционални и физически ползи за здравето. Той се различава от дистреса със следните характеристики:

 • Има краткосрочно действие
 • Той енергизира и мотивира
 • Възприема се като нещо в рамките на нашата способност да се справим
 • Чувства се вълнуващо
 • Увеличава фокуса и производителността 

От друга страна, дистресът се характеризира с: 

 • Траен както в краткосрочен, така и в дългосрочен план
 • Причинява безпокойство
 • Превъзхожда нашите способности за справяне
 • Генерира неприятни чувства
 • Намалява фокуса и производителността
 • Допринася за психически и физически проблеми 

За да възприемем идеята за еустрес, трябва да разберем нашата мозъчна химия.

Каква е Психологията на Еустрес?

Стресът по същество е резултат от първичната реакция, известна като “режим на битка или бягство”. Еволюцията е дарила хората с тази реакция, за да се борят срещу или да избягат от потенциална опасност. 

Механизмите на реакцията „борба или бягство“ са следните: 

 • Настъпва стресово събитие и незабавна реакция се задейства от автономната нервна система.
 • Реакцията активира симпатиковата нервна система, заливайки тялото с хормони като кортизол и норепинефрин.
 • Тези хормони засилват сетивата, увеличават сърдечната честота, повишават кръвното налягане и потапят мозъка в състояние на хипер-осъзнаване.
 • Частта от мозъка, отговорна за емоционалното спокойствие и физическото отпускане, парасимпатиковата нервна система, е претоварена.
 • Неврологичният коктейл от хормони и свръхактивирането на мозъчните области причинява прилив на енергия и фокус, съчетан с емоции като гняв, агресия и безпокойство.
 • В реална опасност тази реакция е много полезна; спасявала е древните хора от смъртта в челюстите на хищници като саблезъбите тигри. 

За съжаление, тази реакция на „бий се или бягай“ остава като основна характеристика на човешките психологически процеси, дори когато нямаме нужда от нея. 

Ако възприемем ситуация като стресова, независимо колко сериозна е заплахата, тази реакция произтича. 

Независимо дали ситуацията всъщност е животозастрашаваща или не, хормоналното освобождаване е същото. Това означава, че е възможно да изпитвате интензивни физически симптоми само при мисълта за нещо стресиращо. 

Тъй като стресорът често е само възприет стресор, а не реален, промяната в начина, по който човекът се отнася към стресора, може да повлияе на интензивността на преживяването. 

Трудно е да има универсален списък със ситуации, предизвикващи еустрес, тъй като всеки човек възприема стресорите по различен начин. Например, много хора могат да смятат развода или прекратяване на връзка за източник на дистрес, докато други го разглеждат като източник на еустрес и възможност за ново начало. 

Твърди се, че за да бъде психосоциалната ситуация стресираща, тя трябва да бъде оценена като такава. С други думи, ако гледаме на нещо като на ужасно стресиращо, то ще залее телата ни с онзи богат коктейл от химия и ще ни постави в режим за борба или бягство. 

От една страна, дистресът може да подхрани безпокойство, финансови тревоги и загриженост за благосъстоянието на другите хора. 

От друга страна, еустресът може да бъде предизвикан от положителни форми на социална ангажираност, находчивост и комунална подкрепа. Още повече, че освобождаването на окситоцин по време на реакцията на еустрес може да подтикне хората да търсят или да предоставят помощ. 

Въпреки че хората реагират уникално на стрес, има редица стресори, които обикновено се изпитват положително от повечето хора. Няколко примера включват: 

 • Започване на нова романтична връзка
 • Брак
 • Започване на нова работа
 • Купуване на дом
 • Пътуване
 • Празнуване
 • Раждане на дете
 • Трениране
 • Купуване на нещо скъпо
 • Започване на ново хоби
 • Пенсиониране 

В допълнение към тези по-големи житейски моменти, изпитваме еустрес и в ежедневни ситуации, в които излизаме извън зоната си на комфорт. Примери за това са: 

 • Готвене на сложно ястие
 • Играене на предизвикателна видео игра
 • Отиване на поход в планината
 • Возене на влакче в увеселителен парк

Докато преминаването на тази граница е приятно, това е еустрес. Ако не се чувства добре - дори в отдалечен смисъл - това е дистрес. 

Слушайте тялото си - защото това, което се усеща добре, често е много показателно. Изследванията в психологията показват, че тези, които редовно изпитват еустрес, се възползват от редица положителни ползи за здравето. 

Когато субективното благосъстояние се увеличава всеки ден, дългосрочните положителни промени влияят и върху физическото и психическото здраве. 

Главната теория защо това работи по този начин е теорията за контрола, която предполага, че преживяването на стрес се обуславя от възприемането от индивида на контрол върху стресора. В този контекст „контрол“ може да се определи като решението на човек да действа и способността му да прави избор. 

Следователно, колкото по-голям контрол има човек върху околната среда, и по-точно върху стресора, толкова по-малко вероятно е реакцията му да бъде отрицателна и да приеме формата на „дистрес“. 

Много проучвания показват, особено в работните условия, че колкото повече правомощия за вземане на решения има един служител, толкова по-голяма ще бъде ангажираността му с неговата роля. Резултатът от това ще е повишени нива на производителност и удовлетворение от работата. 

За да обобщим, субективното възприятие и нашата и емоционална реакция играе голяма роля за определянето на вида стрес, който ще изпитаме. Важно е да имаме положителна насока на мислене, когато сме изправени пред предизвикателства, да се опитаме да си вземем най-много от възможността, и така да израснем като личности. 

Лесно ли е да променим реакциите си към стресови фактори? Не. Възможна ли е и важна ли е за здравето ни промяната на нашите реакции? Да. Положителните разговори със себе си могат да бъдат изключително мощни и могат да изкоренят отрицателните вярвания към определени стресори. 

Опитайте различни методи и вижте какво работи за вас и какво не. За вашето здраве и благополучие, както и в много социални условия и условия на работа, еустресът може да ви дава предимства до края на живота ви. 

Как да си почиваме качествено и да неутрализираме стреса?

Много от вас работят усилено, за да постигнат успешна кариера. Прекарвате години в училище и след това получавате добре платена работа, която смятате, че ще ви донесе задоволяващ живот. Тогава в един прекрасен ден осъзнавате, че всичко, което правите, е да работите и сте забравили как да разпуснете и да се насладите на всичко извън офиса. 

Няма нищо лошо в това да бъдете амбициозни и да сте професионалисти в работната среда. Напротив, това е нещо с което трябва да се гордеете. Проблемът, който много от вас имат е, че не поддържате добър баланс между работата и личния живот. Вие знаете как да работите, но не знаете как да разтоварите след това и да презаредите батериите си. 

„Понякога най-продуктивното нещо, което можете да направите, е да се отпуснете.“
~ Марк Блек.

Справяне с безпокойство

Сега ще научите какви действия трябва да предприемете, за да се разтоварите с някои прости и приятни дейности. Тази статия може да се окаже ключът към това да намерите повече спокойствие и баланс в живота си, затова прочетете внимателно докрай! 

Някои от причините за това защо ви е нужна почивка са очевидни. Ще се чувствате по-спокойни и по-малко стресирани. Друга част от причините са по-малко очевидни и са от съществено значение за вашето здраве. 

Вярвате или не, когато си отдъхвате от ежедневните натоварвания тялото и психиката ви се възстановяват много по-качествено. Някои от предимствата са по-ниско кръвно налягане, по-малък риск от сърдечни заболявания, по-малко проблеми с храносмилането и по-пълноценен сън. Релаксацията също може да ви помогне да мислите по-ясно, което води до по-добро вземане на решения и подобрена памет. 

Като цяло качеството ви на живот ще бъде в пъти по-добро отколкото ако постоянно стресирате организма си. Почивката ще ви позволи да се чувствате по-добре физически и емоционално, а доброто ви здраве ще бъде с вас много по-дълго. Ще живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо. И сега идва въпросът дали само с излежаване на дивана с чипс в ръка ще постигнете всичко това? Уви, ще трябва да се постараете дори за почивката си! 

Да си починете е по-лесно, отколкото си мислите. Всъщност е по-нормално да сте в състояние на релакс, отколкото на стрес. Вижте, ако оставим ума си сам, той естествено ще се забави. Можете да си го представите като каране на кола по пътя. Свалете крака си от газта, изключете от скорост и в крайна сметка колата ще намали темпото си. 

Проблемът е, че никога не оставяме ума си сам. Винаги измисляме всевъзможни начини да го ангажираме чрез различни дейности. А отпускането е процес, който отнема известно време на намалена сензорна стимулация. 

Сега ще споделим с вас седем предложения, които ще ви помогнат да се справите със стреса и безпокойството. Повечето предложения се въртят около това да правите по-малко или да насочвате вниманието си към по-неангажиращи неща. Тези съвети ще ви помогнат да забавите ума си и ще ви разсеят от нещата, които ви карат да се стресирате. 

7 Навика за справяне със стреса и безпокойството

№1: Вземете си топла баня!

Да се изкъпете с гореща вода има няколко предимства. Това ще ви помогне да се отпуснете физически и психически. Топлата вода ще разтовари мускулите ви и може да облекчи напрежението и болките, ако имате такива. 

Освен това, тихата обстановка ще ви помогне да успокоите ума си и ще подобри вашето настроение. Като насърчава релакса върху физиката и психиката, топлата баня ще ви помогне и с това да спите по-добре, което е от особено значение за намаляването на стреса и безпокойството.

№2: Отделете време за хобито си!

Потопете се в любимото си хоби и няма да сбъркате. Най-отпускащите са пасивни дейности, като гледане на телевизия, четене на книга или слушане на успокояваща музика. 

Важното при избора на хоби е да правите нещо, което обичате. Това ще ви помогне да отклоните вниманието си от нещата, които ви натоварват и ще обърнете внимание на неща, които ви носят радост и щастие. 

Не забравяйте, че работата ви е само един аспект от живота, който имате. Да имате хоби е също толкова важно за вас. Най-често точно хобито е това, което ви носи най-голямо удовлетворение. Не пренебрегвайте себе си като се лишавате от него! 

№3: Създайте си ритуал преди лягане

Нощта е идеалното време да се отпуснете и да забравите за проблемите си. Това е време, което свързваме с грижата за личните си нужди след като сме преминали през поредния натоварен ден. Важният аспект на ритуала преди лягане е повторението. Това ще тренира ума ви да премине автоматично в спокойно състояние, когато го започвате. 

Ето примерен ритуал за лягане, който може да опитате:
Изключете големите светлини в стаята и оставете само тези на шкафчето до вас (или може би запалете свещ). Легнете и усетете хладните чаршафи по тялото си. Докато сте там, поемете няколко дълбоки вдишвания, за да започнете да успокоявате мислите си. Прочетете няколко пасажа от вдъхновяваща книга и отделете няколко минути, за да се насладите на мъдростта и красотата на четенето. Изгасете осветлението напълно, настанете се удобно в леглото си и се отдайте на съня.

№4: Излезте навън и подишайте малко свеж въздух

Подобно на отдих в банята, излизането навън може да ни отдалечи от напрегнатия свят за няколко минути. Чистият въздух и смяната на обстановката могат да ни помогнат да изчистим ума си. В допълнение, виждането на останалия свят ни помага да поставим нещата в по-голяма перспектива. Помага ни да видим отвъд нашия изпълнен с предизвикателства живот. 

Например, излезте навън, оценете чистия въздух, слушайте как пеят птиците, любувайте се на красотата на дърветата и цветята и просто се отдайте на момента.

№5: Прекарвайте качествено време с любимите ви хора

За много от нас семейството и приятелите ни ни носят голяма доза радост и удовлетворение. Когато се намираме сред тях, ние изпитваме щастие, а това ни помага да се отпуснем особено след натоварен ден. 

Когато прекарвате време с любими хора, важно е да сте сигурни, че присъствате напълно. Не позволявайте на работата или проблемите ви да доминират във вашето внимание, когато сте с тях. Наистина е обезсърчително, когато сте с любим човек, чийто ум е някъде другаде. Това създава дори повече стрес и конфликти в семейството. 

Когато става въпрос за прекарано време със семейството, качеството е много по-важно от количеството.

№6: Отидете на почивка
Един от най-добрите начини да се разграничите от стресиращото ежедневие е като се отдалечите от него и отидете някъде другаде. Уверете се, че това е истинска ваканция, тоест поне 5-10 дни, защото може да отнеме няколко дни, докато умът ви се успокои, но ще си заслужава. 

Друг аспект на добрата ваканция е, че отивате на място, на което никога не сте били. Причината за това е, че непознатата обстановка принуждава съзнанието ви да бъде в настоящия момент, което може да ви помогне да се отпуснете. 

От друга страна, ако имате място, което наистина обичате и където можете лесно да забавите за всичко и всички, тогава непременно отидете там. Важното е, че можете да се дистанцирате от работата за няколко дни. 

Също така е добра идея да отидете на място, където няма обхват на мобилен телефон, или ако има винаги можете да изключите телефона си и да го отстраните през по-голямата част от времето, когато сте на почивка. За много от хората е трудно да се разграничат от мобилните си устройства, които са източник на психическо вълнение. 

И не на последно място, не забравяйте да се разведрявате, докато сте на почивка. Не планирайте куп дейности, които ще ви занимават през цялата ваканция. Не бързайте с мислите какво ще стане като се приберете и какво сте пропуснали.. това е капан на рационалния ум, които трябва да избегнете на всяка цена!

№7: Започнете да медитирате

Медитацията е мощен инструмент, който ви помага да отстраните стреса. Говори се, че само 15 минути медитация са еквивалент на един ден ваканция!

Съществуват различни форми на медитация. Това, от което имате нужда е медитация за фокусиране. Тя е изключително предпочитана, защото практиката е проста за изпълнение и доста гъвкава. Можете да я нагаждате, за да отговаря на графика ви и на вашия начин на живот.

Другото страхотно нещо при медитацията е, че тя не е религиозна, така че не е нужно да се придържате към никоя религия или доктрина. Всичко, което основно трябва да направите, е да седнете тихо за няколко минути и да обърнете внимание на дишането си. Не е нужно да го правите перфектно и не трябва да медитирате дълго време, за да получите ползите.

Има много ресурси за учене на медитация за фокусиране, като книги, видеа в YouTube и статии. Намерете ресурс, който всъщност ви учи на техниките и ще видите колко бързо ще има положително влияние!

Най-ефикасните добавки за стрес и депресия

Има много хранителни добавки, които можете да приемате без лекарско предписание, които да подпомогнат вашето психично здраве. Най-хубавото е, че много от тях ще ви помогнат да се справите с безпокойството, което често доминира нашето настроение. В онлайн магазина на Pompai.com, можете да намерите голяма палитра от висококачествени такива, които да подпомогнат работата на вашата нервна система, да подобрят паметта и да допринесат за бистър ум и остър фокус. Разгледайте предложенията тук.

Източници:

Eustress: The Good Stress

The good stress: How eustress helps you grow

How to Relax, Unwind and Reduce Stress

11 Tips for Anyone Who Doesn’t Know How to Relax 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Общи теми

Общи теми | Фитнес | Спорт | Здраве

Истината за Стреса: Как да се справим с безпокойството?

Истината за Стреса: Как да се справим с безпокойството?

В ежедневието често използваме термина „стрес“, за да опишем негативни ситуации. Предполага се обаче, че има разлика между еустрес, което е термин за поло В ежедневието често използваме термина „стрес“, за да опишем негативни ситуации. Предполага се обаче, че има разлика между еустрес, което е термин за поло 2022-05-15T15:15:24+03:00 Истината за Стреса: Как да се справим с безпокойството?

<p></p> <p>В ежедневието често използваме термина &bdquo;стрес&ldquo;, за да опишем негативни ситуации. Предполага се обаче, че има разлика между еустрес, което е термин за положителен стрес, и дистрес, който се отнася до негативен такъв.<strong>&nbsp;</strong></p> <p>Нека започнем, като разгледаме този феномен. Стресът е понятие, което е заложено в нашето ежедневие и лични речници. Започвайки от много ранна възраст, ние сме научени, че животът на възрастните е &bdquo;стресиращ.&ldquo; Така зрелостта изисква отговорност и постижения, до които стигаме, като предизвикваме себе си и се чувстваме стресирани. Този традиционен възглед за стреса предполага, че ако не сме стресирани, не се стремим да се превърнем в най-доброто си аз.&nbsp;</p> <p>До 50-те години стресът не е бил обект на научно внимание. Тогава започва да се обръща повече внимание на нуждата от свободно време и се появява нарастваща критика към работата. Така, западният свят признава това състояние едва наскоро. Тъй като то влияе върху нашите умове и тела, е изключително важно да го изучаваме.&nbsp;</p> <p>Тук ще се опитаме да разберем повече за него и начина, по който го възприемаме и така да преценим дали всички видове са вредни за нас. Както се оказва, свързването на стреса с негативизма може да засили нашето преживяване на самия стрес.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/1-6280ed565ddc4.jpg" /></p> <h2><strong>Какво представлява дистреса (&ldquo;лошия&rdquo; стрес)?</strong></h2> <p>Негативният стрес се нарича още и дистрес и той води до негативи за здравето.<strong>&nbsp;</strong></p> <p>Голяма част от света разглежда всеки стрес като лош, вместо да гледа на него в първоначалното му значение като на &bdquo;неспецифичните реакции на тялото към всяко изискване за промяна&ldquo;.&nbsp;</p> <p>Идеята, че стресът е нездравословен и може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, тревожност и депресия се превръща в част от сегашното световно възприятие.&nbsp;</p> <p>С тази преобладаваща вяра, много хора са стресирани от самия стрес, което определено не е най-добрата стратегия за управлението му и справянето с него.&nbsp;</p> <p>&ldquo;Стресът&ldquo; се е превърнал в синоним на &bdquo;дистрес&ldquo;, състояние на неразположение, и липса на щастие и комфорт.&nbsp;</p> <p>Днес хората често казват, че са &bdquo;стресирани&ldquo;, когато усещат живота си като хаотичен, непреодолим или трагичен. Случки като голямо и продължително натоварване, развод или злополука може да се почувстват прекалено стресиращи за разбиране.&nbsp;</p> <p><strong>Вярно е:</strong> стресът тласка хората в неприятни психологически състояния, но защо? Как живеем в настоящето и да намерим вътрешен мир, когато кортизолът преминава през вените ни? Време е за по-задълбочено осъзнаване на този природен феномен.&nbsp;</p> <p>Идеята, че &bdquo;стресът е лош&ldquo;, е проблематична, ако не и вредна, за нашето здраве. Вярата играе жизненоважна роля при формирането на физиологичните реакции. Стресът може да не е &bdquo;добър или лош&ldquo;, но възприемането му е такова. В общ смисъл това е просто условна реакция на натоварващо събитие или иначе казано стресор. Той ни помага да оцелеем, тъй като може да повиши сетивата ни и да подобри представянето ни в дадена задача или проблем. Ако променим негативното възприятие към него, имаме потенциал да трансформираме живота си.</p> <h2><strong>Какво представлява еустреса (&ldquo;добрия&rdquo; стрес)?</strong></h2> <p>Понятието &ldquo;стрес&ldquo; или &ldquo;напрежение&rdquo; се използва от векове във физиката, за да се обясни еластичността на метален обект и способността му да издържа &bdquo;деформация&ldquo; (както например в Закона на Хук от 1958 г.).&nbsp;</p> <p>Към началото на 20-ти век негативните идеи за стреса са широко разпространени, до голяма степен благодарение на индустриализацията и урбанизацията, тъй като тези сили формират колективната психика на западното общество.&nbsp;</p> <p>През 1956 г. известният унгарски ендокринолог Ханс Селие публикува труда си &bdquo;Стресът на живота&ldquo;. Това заражда концепцията за стрес и стресор, за да се прави разлика между стимула и реакцията и те остават на преден план в съвременните психологически изследвания.&nbsp;</p> <p>Почти две десетилетия по-късно, през 1974 г., той предефинира терминологията, за да установи яснота между два различни вида: еустрес и дистрес. Комбинирайки гръцката представка eu-, (означаваща добър) със стрес, eustress става терминът, използван за дефиниране на &bdquo;добър&ldquo; такъв.&nbsp;</p> <p>Правейки разграничение между добър (еустрес) и лош (дистрес), Селие се стреми да покаже, че стресът, макар и да е реакция на стресор, не винаги трябва да бъде свързан с негативни сценарии.&nbsp;</p> <p>Според Сели, еустрес всъщност има емоционални и физически ползи за здравето. Той се различава от дистреса със следните характеристики:</p> <ul> <li>Има краткосрочно действие</li> <li>Той енергизира и мотивира</li> <li>Възприема се като нещо в рамките на нашата способност да се справим</li> <li>Чувства се вълнуващо</li> <li>Увеличава фокуса и производителността&nbsp;</li> </ul> <p>От друга страна, дистресът се характеризира с:&nbsp;</p> <ul> <li>Траен както в краткосрочен, така и в дългосрочен план</li> <li>Причинява безпокойство</li> <li>Превъзхожда нашите способности за справяне</li> <li>Генерира неприятни чувства</li> <li>Намалява фокуса и производителността</li> <li>Допринася за психически и физически проблеми&nbsp;</li> </ul> <p>За да възприемем идеята за еустрес, трябва да разберем нашата мозъчна химия.<br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/2-6280ee22638c0.jpg" /></p> <h2><strong>Каква е Психологията на Еустрес?</strong></h2> <p>Стресът по същество е резултат от първичната реакция, известна като &ldquo;режим на битка или бягство&rdquo;. Еволюцията е дарила хората с тази реакция, за да се борят срещу или да избягат от потенциална опасност.&nbsp;</p> <p>Механизмите на реакцията &bdquo;борба или бягство&ldquo; са следните:&nbsp;</p> <ul> <li>Настъпва стресово събитие и незабавна реакция се задейства от автономната нервна система.</li> <li>Реакцията активира симпатиковата нервна система, заливайки тялото с хормони като кортизол и норепинефрин.</li> <li>Тези хормони засилват сетивата, увеличават сърдечната честота, повишават кръвното налягане и потапят мозъка в състояние на хипер-осъзнаване.</li> <li>Частта от мозъка, отговорна за емоционалното спокойствие и физическото отпускане, парасимпатиковата нервна система, е претоварена.</li> <li>Неврологичният коктейл от хормони и свръхактивирането на мозъчните области причинява прилив на енергия и фокус, съчетан с емоции като гняв, агресия и безпокойство.</li> <li>В реална опасност тази реакция е много полезна; спасявала е древните хора от смъртта в челюстите на хищници като саблезъбите тигри.&nbsp;</li> </ul> <p>За съжаление, тази реакция на &bdquo;бий се или бягай&ldquo; остава като основна характеристика на човешките психологически процеси, дори когато нямаме нужда от нея.&nbsp;</p> <p>Ако възприемем ситуация като стресова, независимо колко сериозна е заплахата, тази реакция произтича.&nbsp;</p> <p>Независимо дали ситуацията всъщност е животозастрашаваща или не, хормоналното освобождаване е същото. Това означава, че е възможно да изпитвате интензивни физически симптоми само при мисълта за нещо стресиращо.&nbsp;</p> <p>Тъй като стресорът често е само възприет стресор, а не реален, промяната в начина, по който човекът се отнася към стресора, може да повлияе на интензивността на преживяването.<strong>&nbsp;</strong></p> <p>Трудно е да има универсален списък със ситуации, предизвикващи еустрес, тъй като всеки човек възприема стресорите по различен начин. Например, много хора могат да смятат развода или прекратяване на връзка за източник на дистрес, докато други го разглеждат като източник на еустрес и възможност за ново начало.&nbsp;</p> <p>Твърди се, че за да бъде психосоциалната ситуация стресираща, тя трябва да бъде оценена като такава. С други думи, ако гледаме на нещо като на ужасно стресиращо, то ще залее телата ни с онзи богат коктейл от химия и ще ни постави в режим за борба или бягство.&nbsp;</p> <p>От една страна, дистресът може да подхрани безпокойство, финансови тревоги и загриженост за благосъстоянието на другите хора.&nbsp;</p> <p>От друга страна, еустресът може да бъде предизвикан от положителни форми на социална ангажираност, находчивост и комунална подкрепа. Още повече, че освобождаването на окситоцин по време на реакцията на еустрес може да подтикне хората да търсят или да предоставят помощ.&nbsp;</p> <p>Въпреки че хората реагират уникално на стрес, има редица стресори, които обикновено се изпитват положително от повечето хора. Няколко примера включват:&nbsp;</p> <ul> <li>Започване на нова романтична връзка</li> <li>Брак</li> <li>Започване на нова работа</li> <li>Купуване на дом</li> <li>Пътуване</li> <li>Празнуване</li> <li>Раждане на дете</li> <li>Трениране</li> <li>Купуване на нещо скъпо</li> <li>Започване на ново хоби</li> <li>Пенсиониране&nbsp;</li> </ul> <p>В допълнение към тези по-големи житейски моменти, изпитваме еустрес и в ежедневни ситуации, в които излизаме извън зоната си на комфорт. Примери за това са:&nbsp;</p> <ul> <li>Готвене на сложно ястие</li> <li>Играене на предизвикателна видео игра</li> <li>Отиване на поход в планината</li> <li>Возене на влакче в увеселителен парк</li> </ul> <p>Докато преминаването на тази граница е приятно, това е еустрес. Ако не се чувства добре - дори в отдалечен смисъл - това е дистрес.&nbsp;</p> <p>Слушайте тялото си - защото това, което се усеща добре, често е много показателно. Изследванията в психологията показват, че тези, които редовно изпитват еустрес, се възползват от редица положителни ползи за здравето.&nbsp;</p> <p>Когато субективното благосъстояние се увеличава всеки ден, дългосрочните положителни промени влияят и върху физическото и психическото здраве.&nbsp;</p> <p>Главната теория защо това работи по този начин е теорията за контрола, която предполага, че преживяването на стрес се обуславя от възприемането от индивида на контрол върху стресора. В този контекст &bdquo;контрол&ldquo; може да се определи като решението на човек да действа и способността му да прави избор.<strong>&nbsp;</strong></p> <p>Следователно, колкото по-голям контрол има човек върху околната среда, и по-точно върху стресора, толкова по-малко вероятно е реакцията му да бъде отрицателна и да приеме формата на &bdquo;дистрес&ldquo;.&nbsp;</p> <p>Много проучвания показват, особено в работните условия, че колкото повече правомощия за вземане на решения има един служител, толкова по-голяма ще бъде ангажираността му с неговата роля. Резултатът от това ще е повишени нива на производителност и удовлетворение от работата.&nbsp;</p> <p>За да обобщим, субективното възприятие и нашата и емоционална реакция играе голяма роля за определянето на вида стрес, който ще изпитаме. Важно е да имаме положителна насока на мислене, когато сме изправени пред предизвикателства, да се опитаме да си вземем най-много от възможността, и така да израснем като личности.&nbsp;</p> <p>Лесно ли е да променим реакциите си към стресови фактори? Не. Възможна ли е и важна ли е за здравето ни промяната на нашите реакции? Да. Положителните разговори със себе си могат да бъдат изключително мощни и могат да изкоренят отрицателните вярвания към определени стресори.&nbsp;</p> <p>Опитайте различни методи и вижте какво работи за вас и какво не. За вашето здраве и благополучие, както и в много социални условия и условия на работа, еустресът може да ви дава предимства до края на живота ви.&nbsp;<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/3-6280ee3e3e972.jpg" /></p> <h2><strong>Как да си почиваме качествено и да неутрализираме стреса?</strong></h2> <p>Много от вас работят усилено, за да постигнат успешна кариера. Прекарвате години в училище и след това получавате добре платена работа, която смятате, че ще ви донесе задоволяващ живот. Тогава в един прекрасен ден осъзнавате, че всичко, което правите, е да работите и сте забравили как да разпуснете и да се насладите на всичко извън офиса.&nbsp;</p> <p>Няма нищо лошо в това да бъдете амбициозни и да сте професионалисти в работната среда. Напротив, това е нещо с което трябва да се гордеете. Проблемът, който много от вас имат е, че не поддържате добър баланс между работата и личния живот. Вие знаете как да работите, но не знаете как да разтоварите след това и да презаредите батериите си.<em>&nbsp;</em></p> <p><em>&bdquo;Понякога най-продуктивното нещо, което можете да направите, е да се отпуснете.&ldquo; </em><br /> ~ Марк Блек.</p> <h2><strong>Справяне с безпокойство</strong></h2> <p>Сега ще научите какви действия трябва да предприемете, за да се разтоварите с някои прости и приятни дейности. Тази статия може да се окаже ключът към това да намерите повече спокойствие и баланс в живота си, затова прочетете внимателно докрай!&nbsp;</p> <p>Някои от причините за това защо ви е нужна почивка са очевидни. Ще се чувствате по-спокойни и по-малко стресирани. Друга част от причините са по-малко очевидни и са от съществено значение за вашето здраве.&nbsp;</p> <p>Вярвате или не, когато си отдъхвате от ежедневните натоварвания тялото и психиката ви се възстановяват много по-качествено. Някои от предимствата са по-ниско кръвно налягане, по-малък риск от сърдечни заболявания, по-малко проблеми с храносмилането и по-пълноценен сън. Релаксацията също може да ви помогне да мислите по-ясно, което води до по-добро вземане на решения и подобрена памет.&nbsp;</p> <p>Като цяло качеството ви на живот ще бъде в пъти по-добро отколкото ако постоянно стресирате организма си. Почивката ще ви позволи да се чувствате по-добре физически и емоционално, а доброто ви здраве ще бъде с вас много по-дълго. Ще живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо. И сега идва въпросът дали само с излежаване на дивана с чипс в ръка ще постигнете всичко това? Уви, ще трябва да се постараете дори за почивката си!&nbsp;</p> <p>Да си починете е по-лесно, отколкото си мислите. Всъщност е по-нормално да сте в състояние на релакс, отколкото на стрес. Вижте, ако оставим ума си сам, той естествено ще се забави. Можете да си го представите като каране на кола по пътя. Свалете крака си от газта, изключете от скорост и в крайна сметка колата ще намали темпото си.&nbsp;</p> <p>Проблемът е, че никога не оставяме ума си сам. Винаги измисляме всевъзможни начини да го ангажираме чрез различни дейности. А отпускането е процес, който отнема известно време на намалена сензорна стимулация.&nbsp;</p> <p>Сега ще споделим с вас седем предложения, които ще ви помогнат да се справите със стреса и безпокойството. Повечето предложения се въртят около това да правите по-малко или да насочвате вниманието си към по-неангажиращи неща. Тези съвети ще ви помогнат да забавите ума си и ще ви разсеят от нещата, които ви карат да се стресирате.&nbsp;<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/4-6280ee582bc35.jpg" /></p> <h2><strong>7 Навика за справяне със стреса и безпокойството</strong></h2> <h3><strong>№1: Вземете си топла баня!</strong></h3> <p>Да се изкъпете с гореща вода има няколко предимства. Това ще ви помогне да се отпуснете физически и психически. Топлата вода ще разтовари мускулите ви и може да облекчи напрежението и болките, ако имате такива.&nbsp;</p> <p>Освен това, тихата обстановка ще ви помогне да успокоите ума си и ще подобри вашето настроение. Като насърчава релакса върху физиката и психиката, топлата баня ще ви помогне и с това да спите по-добре, което е от особено значение за намаляването на стреса и безпокойството.</p> <h3><strong>№2: Отделете време за хобито си! </strong></h3> <p>Потопете се в любимото си хоби и няма да сбъркате. Най-отпускащите са пасивни дейности, като гледане на телевизия, четене на книга или слушане на успокояваща музика.&nbsp;</p> <p>Важното при избора на хоби е да правите нещо, което обичате. Това ще ви помогне да отклоните вниманието си от нещата, които ви натоварват и ще обърнете внимание на неща, които ви носят радост и щастие.<strong>&nbsp;</strong></p> <p>Не забравяйте, че работата ви е само един аспект от живота, който имате. Да имате хоби е също толкова важно за вас. Най-често точно хобито е това, което ви носи най-голямо удовлетворение. Не пренебрегвайте себе си като се лишавате от него!&nbsp;</p> <h3><strong>№3: Създайте си ритуал преди лягане</strong></h3> <p>Нощта е идеалното време да се отпуснете и да забравите за проблемите си. Това е време, което свързваме с грижата за личните си нужди след като сме преминали през поредния натоварен ден. Важният аспект на ритуала преди лягане е повторението. Това ще тренира ума ви да премине автоматично в спокойно състояние, когато го започвате.&nbsp;</p> <p>Ето примерен ритуал за лягане, който може да опитате:<br />Изключете големите светлини в стаята и оставете само тези на шкафчето до вас (или може би запалете свещ). Легнете и усетете хладните чаршафи по тялото си. Докато сте там, поемете няколко дълбоки вдишвания, за да започнете да успокоявате мислите си. Прочетете няколко пасажа от вдъхновяваща книга и отделете няколко минути, за да се насладите на мъдростта и красотата на четенето. Изгасете осветлението напълно, настанете се удобно в леглото си и се отдайте на съня.</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>№4: Излезте навън и подишайте малко свеж въздух</strong></span></p> <p>Подобно на отдих в банята, излизането навън може да ни отдалечи от напрегнатия свят за няколко минути. Чистият въздух и смяната на обстановката<span style="font-size: 14px;"> могат да ни помогнат да изчистим ума си. В допълнение, виждането на останалия свят ни помага да поставим нещата в по-голяма перспектива. Помага ни да видим отвъд нашия изпълнен с предизвикателства живот.&nbsp;</span></p> <p>Например, излезте навън, оценете чистия въздух, слушайте как пеят птиците, любувайте се на красотата на дърветата и цветята и просто се отдайте на момента.<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/5-6280ee6d36e36.jpg" /></p> <h3><strong>№5: Прекарвайте качествено време с любимите ви хора</strong></h3> <p>За много от нас семейството и приятелите ни ни носят голяма доза радост и удовлетворение. Когато се намираме сред тях, ние изпитваме щастие, а това ни помага да се отпуснем особено след натоварен ден.&nbsp;</p> <p>Когато прекарвате време с любими хора, важно е да сте сигурни, че присъствате напълно. Не позволявайте на работата или проблемите ви да доминират във вашето внимание, когато сте с тях. Наистина е обезсърчително, когато сте с любим човек, чийто ум е някъде другаде. Това създава дори повече стрес и конфликти в семейството.&nbsp;</p> <p>Когато става въпрос за прекарано време със семейството, качеството е много по-важно от количеството.</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>№6: </strong></span><strong><span style="font-size: 12pt;">Отидете на почивка</span><br /> </strong>Един от най-добрите начини да се разграничите от стресиращото ежедневие е като се отдалечите от него и отидете някъде другаде. Уверете се, че това е истинска ваканция, тоест поне 5-10 дни, защото може да отнеме няколко дни, докато умът ви се успокои, но ще си заслужава.&nbsp;</p> <p>Друг аспект на добрата ваканция е, че отивате на място, на което никога не сте били. Причината за това е, че непознатата обстановка принуждава съзнанието ви да бъде в настоящия момент, което може да ви помогне да се отпуснете.&nbsp;</p> <p>От друга страна, ако имате място, което наистина обичате и където можете лесно да забавите за всичко и всички, тогава непременно отидете там. Важното е, че можете да се дистанцирате от работата за няколко дни.<strong>&nbsp;</strong></p> <p>Също така е добра идея да отидете на място, където няма обхват на мобилен телефон, или ако има винаги можете да изключите телефона си и да го отстраните през по-голямата част от времето, когато сте на почивка. За много от хората е трудно да се разграничат от мобилните си устройства, които са източник на психическо вълнение.&nbsp;</p> <p>И не на последно място, не забравяйте да се разведрявате, докато сте на почивка. Не планирайте куп дейности, които ще ви занимават през цялата ваканция. Не бързайте с мислите какво ще стане като се приберете и какво сте пропуснали.. това е капан на рационалния ум, които трябва да избегнете на всяка цена!</p> <h3><strong>№7: Започнете да медитирате</strong></h3> <p>Медитацията е мощен инструмент, който ви помага да отстраните стреса. Говори се, че само 15 минути медитация са еквивалент на един ден ваканция!</p> <p>Съществуват различни форми на медитация. Това, от което имате нужда е медитация за фокусиране. Тя е изключително предпочитана, защото практиката е проста за изпълнение и доста гъвкава. Можете да я нагаждате, за да отговаря на графика ви и на вашия начин на живот.</p> <p>Другото страхотно нещо при медитацията е, че тя не е религиозна, така че не е нужно да се придържате към никоя религия или доктрина. Всичко, което основно трябва да направите, е да седнете тихо за няколко минути и да обърнете внимание на дишането си. Не е нужно да го правите перфектно и не трябва да медитирате дълго време, за да получите ползите.</p> <p>Има много ресурси за учене на медитация за фокусиране, като книги, видеа в YouTube и статии. Намерете ресурс, който всъщност ви учи на техниките и ще видите колко бързо ще има положително влияние!<br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/13809/files/image/6.jpg" /></p> <h2><strong>Най-ефикасните добавки за стрес и депресия</strong></h2> <p>Има много хранителни добавки, които можете да приемате без лекарско предписание, които да подпомогнат вашето психично здраве. Най-хубавото е, че много от тях ще ви помогнат да се справите с безпокойството, което често доминира нашето настроение. В онлайн магазина на Pompai.com, можете да намерите голяма палитра от висококачествени такива, които да подпомогнат работата на вашата нервна система, да подобрят паметта и да допринесат за бистър ум и остър фокус. Разгледайте предложенията <span><a href="https://pompai.com/category/nervna-sistema-pamet-bistar-um-i-ostar-fokus">тук. </a></span></p> <h2><strong>Източници:</strong></h2> <p><span><a href="https://www.healthline.com/health/eustress">Eustress: The Good Stress</a></span></p> <p><span><a href="https://www.stress.org/the-good-stress-how-eustress-helps-you-grow">The good stress: How eustress helps you grow</a></span></p> <p><span><a href="https://www.lifehack.org/868283/how-to-relax">How to Relax, Unwind and Reduce Stress</a></span></p> <p><span><a href="https://www.self.com/story/how-to-relax-according-to-therapists">11 Tips for Anyone Who Doesn&rsquo;t Know How to Relax</a></span>&nbsp;</p>

, , , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки